Deel 3_200 Jaar klootschieten op en rond de Haarlerheide
De Zilverenkloot van Twente en de 3 gedenkstenen.
Al meer dan 200 jaar wordt op de Haarlerheide, nabij Reutum, de klootschietsport bedreven. De jaarlijkse strijd om “de Zilveren kloot van Twente” wordt ieder jaar op de 1ste zondag van september verschoten. En dat al vanaf 1919. De 1ste wedstrijd was te Arnhem op 4 september en vond plaats op de Deelenseweg te Arnhem in het kader van het Historisch Volksfeest. Nadat de 1ste wereldoorlog in 1918 was geëindigd in overwinning van de geallieerden werd er door het koninkrijk Nederland door iedere provincie iets georganiseerd centraal te Arnhem. De heer J.J. van Deinse nam het initiatief om 14 boerschoppen voor de stok te krijgen door een klootschietwedstrijd te organiseren tussen Noord en Zuid-Twente. De scheiding is dan het Almelo – Nordhornkanaal. Inzet zal dan zijn “de zilveren Kloot van Arnhem”. Meer dan 800 man gaan met de trein vanuit Almelo naar Arnhem om de klootschietwedstrijd te gaan meemaken. Vanuit Reutum en Haarle natuurlijk de 10 beste klootschieters en nog vele supporters.
Een mooie foto van de 10 schutters is het bewijs. (Foto 1a) Er schieten dan 7 boerschoppen van Noord tegen 7 van Zuid. Ieder boerschop heeft 10 klootschieters die elk 1x schieten. Totaal dus 70 schoten. Tijdens deze 1ste wedstrijd is G. Mensink van boerschop Reutum en Haarle de veuropscheeter. De wedstrijd wordt gewonnen door Noord waarbij veuropscheeter G. Mensink de Zilveren Kloot van Arnhem in ontvangst neemt evenals een herinneringen wandbord met medaille. De 2de wedstrijd wordt te Reutum-Fleringen gehouden in 1920 namelijk in het Hondenveld. G. Mensink is namens Noord weer veuropscheeter en dezelfde afspraken gelden. Tijdens de wedstrijd ontstaat onenigheid waardoor Noord de strijd staakte en de veuropscheeter met zilveren kloot vertrok. Tot en met 1926 ligt het stil. Zaterdag 4 juni 1927 wordt voor de 3de keer om de Zilveren kloot geschoten. Wederom is G. Mensink de veuropscheeter tegen Mansboer uit Rossum. Noord wint voor de 2de keer. Tot en met 1970 is er met tussenposen, onenigheid en 2de Wereldoorlog nog 11 keer om de Zilveren kloot geschoten waarbij de heer G.J.J. Luttikhuis in 1947 een vervangende zilveren kloot beschikbaar stelde toen de oude niet meer beschikbaar was. Vanuit Reutum was Harrie Groothuis in 1929 de veuropscheeter, in de 50er en 60er jaren Jan Hulskotte sr., in de 70er, 80er en 90er jaren Jan Hulskotte jr., Jan Lammerink jr. en Gerard Aarnink de veuropscheeters namens Noord. In totaal is tot en met 2021 (vanaf 1971 elk jaar in september) 62 keer gestreden waarbij Noord 33 keer en Zuid 29 keer de winnaar was.
Grote animator van Noord-Twente was de heer G.J.J. (Jan) Luttikhuis (1901-1969). Hij was de voorzitter van afdeling Noord-Twente en ook telkens de spreker bij verschillende gelegenheden. De klootschietsport was hem dierbaar. Jammer was dat in 1946 de oude zilveren kloot niet meer beschikbaar was. Hij zorgde er persoonlijk voor dat in 1947 een vervangend exemplaar beschikbaar kwam. Ook reserveerde hij als eigenaar van “de Molenberg” een strook veldgrond van de Haarlerheide voor de klootschietsport, de huidige veldbaan. Veel bewondering had Jan Luttikhuis voor de heren Zwaferink en Hollink van de Losserse en Oldenzaalse afdelingen.
De Gedenkstenen op de Haarlerheide.
Zondagmiddag 26 juli 1959 vindt de onthulling van het Johan B. Zwaferink monument plaats op de Haarlerheide. (Foto 1).
De heer Jan Luttikhuis heeft een plek op de veldbaan beschikbaar gesteld voor het monument waarin tot uitdrukking wordt gebracht de grote verdiensten als voorzitter van de T.K.B. en de klootschietsport in het algemeen. Na de onthulling door de heer Luttikhuis vindt de klootschietwedstrijd om de Johan Zwaferink beker plaats het kampioenschap van Twente voor verenigingen.
In 1969 overleed G.J.J. Luttikhuis op 68-jarige leeftijd. Een groot gemis voor de klootschieters in zijn algemeenheid. Als woordvoerder van de afdeling Noord-Twente, decennialang, eigenaar van “de Molenberg” en Haarle heideveld, en als oud-wethouder van de gemeente Tubbergen. In 1970 namen Jan Hulskotte sr. En Jan Eerdman het initiatief om de Zilveren kloot in 1971 weer te gaan verschieten. Het idee was ook om vooraf aan de wedstrijd een gedenksteen te onthullen van de heer G.J.J. Luttikhuis. Zondag 12 september 1971 onthult burgemeester Schepers van Tubbergen het monument. (Foto 2). De gebroeders Jan en Hendrik Eerdman hebben de tekst in de veldkei met de hand aangebracht.
Zondag 1 mei 2016 vond s ’morgens de onthulling plaats van de gedenksteen voor Jannie en Marietje Luttikhuis aan het begin van de klootschietsbaan Haarlerheide. Door de beide zoons Jos en Frank Luttikhuis werd het monument onthuld. Uit dankbaarheid voor de klootschietsport en paardensport hebben de klootschieters van Reutum samen met de Koetsen Keerls uit Reutum en Haarle deze gedenksteen geschonken. Jannie Luttikhuis heeft persoonlijk bijna zij hele leven lang de klootschieters baan Haarlerheide elke week gemaaid o.a. Daarnaast vonden vele hippische wedstrijden plaats op nabijgelegen velden van de Molenberg.
Onder grote belangstelling voorafgegaan met paard en wagen werd vanaf de Molenberg het monument bezocht waar de plechtigheid plaats vond (foto 3)
Jan Lammerink